24 Ağustos 2019 Cumartesi

TurkNet ile 50 Mbps Upload



TurkNet olarak müşterilerimizin her vakit aldıkları hizmetten maksimum yararlanmasını ve hoşnut kalmasını istiyoruz. Upload hızlarının artırılması da son zamanda üzerinde yoğun olarak çalıştığımız konulardan biri oldu. Artık TurkNet’te aktif altyapımız üzerinden hizmet verdiğimiz bölgelerde altyapının desteklediği maksimum hızda upload yapmak başka bir deyişle internete data yüklemek olası. Gelin şimdi biraz ayrıntıya girelim.

Aktif altyapı nedir?

Türkiye’de hanelerden santrale giden bakır kabloların kontrolü yerleşik operatördedir (Türk Telekom). TurkNet gibi alternatif operatörler VAE (Veri Akışı Ulaşımı) veyahut YAPA (Mahalli Ağın Paylaşıma Açılması)yollarıyla müşterilerine hizmet verirler. YAPA yoluyla hizmet verdiğimiz müşterilerimiz bizim aktif altyapımız kapsamındadır. YAPA yolunda bakır kabloların uçları, TurkNet’e ait aletlerde sonlanır. Sonrasında trafik tamamiyle TurkNet omurgası içinde hareket eder. TurkNet omurgası, kapasitesini başka operatörlerle paylaşmaz, yedeklidir ve ihtiyaç oldukça kapasitesi kolayca artırılabilir. Biz Türkiye’nin her yerinde yerleşik fiber ve bakır ağ üzerinden VAE ve 21 şehirde 220’den fazla santralde bakır ağ üzerinden YAPA metoduyla ADSL ve VDSL hizmeti veriyoruz. YAPA yatırımlarımıza devam ediyor, bu metotla hizmet verdiğimiz müşteri sayımızı artırmak için çalışıyoruz.

ADSL ve VDSL farkı ne?

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), bir çeşit DSL irtibatıdır. Bu teknolojide internet irtibatı standart bakır telefon kabloları tarafından sağlanır. Data, ses trafiğinin kullanmadığı frekanslar üzerinden gönderilir. Bu teknolojinin avantajı mevcut telefon altyapısının kullanılması ve yeni altyapı yatırımı yapılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Alınabilecek maksimum hız altyapının ve hane içi tesisatın kalitesine, santrale olan uzaklığa ve hat gürültü oranına göre değişkenlik gösterir.
ADSL teknolojisinde santrale olan uzaklığınıza göre genel olarak piyasada 16 Mbps’e kadar hızlar sunulur. Ancak biz aktif altyapımızda teknolojinin sınırlarını zorlayarak altyapı koşulları uygunsa 24 Mbps’e kadar download hızı sağlayabiliyoruz, upload’da ise teknolojik sınırlardan dolayı yerleşik operatör 0.80 Mbps’e kadar upload hızı sağlarken biz kendi aktif altyapımızda olan ve VDSL hizmeti kullanmayan müşterilerimize 1 Mbps’e kadar hız verebiliyoruz.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL’den çok daha yüksek hızlara imkan verir. Sinyalin kuvvetli olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps’e kadar hıza erişilebilir. VDSL teknolojisi bakır telefon hatlarını çok daha randımanlı şekilde kullanır, ancak bu verim çok daha kısa mesafelerde (santralden itibaren 1.000 metre) mümkündür. Kısa mesafeler daha az bozulma ve daha çok emin irtibat demektir. Ayrı olarak, altyapının ve iç tesisatın kalitesi de VDSL verimliliğini etkiler.

ADSL’de yüksek upload hızı neden olanaksız?

Şayet ADSL’de de 1 Mbps üstü hızlarda upload hızı vermek mümkün olsaydı hiç düşünmeden verirdik. Ancak teknoloji gereği bu hızın üzerine çıkılmıyor. Aklınıza bu sual tabii olarak geliyordur: “İkisi de bakır şebeke değil mi? Niçin birinde yüksek hız verilirken, diğerinde verilmiyor?” Evet, ikisi de bakır şebeke fakat kullanılan protokoller ve bant genişlikleri değişik. Buna örnek olarak 3G ve 4.5G teknolojilerini verebiliriz. Bu teknolojilerin ikisi de aslında atmosferde var alan radyo frekanslarını kullanıyor. İkisi de havadan gidiyor yani. Ancak bir tanesinde bant genişliği kullandığı frekans yüzünden çok daha fazla. Kullanılan protokoller de çok daha yüksek hızlarda veri transferi yapılmasına olanak sağlıyor. Teknoloji geliştikçe, internet hızları artıyor ve daha yüksek hızlarda bağlantı sağlamak mümkün oluyor. VDSL teknolojisi yaygınlaştıkça ve ADSL’in yerini aldıkça çok daha fazla kullanıcının bu yüksek hızları kullanması mümkün olacak.

Upload hızlarını nasıl artırdık?

Aktif altyapımız üzerinden YAPA olarak hizmet verdiğimiz noktalarda kullandığımız aletler hem ADSL hem de VDSL destekliyor. Bu, sizin bağlı bulunduğunuz santral aktif altyapımız içinde bulunuyorsa size VDSL hizmeti sağlayabiliriz demek. Biz aktif altyapımızda hem download hem de upload tarafında hız sınırlarını tamamiyle kaldırarak 100 Mbps download, 100 Mbps upload şeklinde kullanıcılarımızın hız profillerini tanımladık. Ancak bu herkesin bu hızı alabileceği mananına gelmiyor. Dediğimiz gibi santrale olan uzaklık ve santralden hanenize kadar erişen bakır ağın kalitesi burada belirleyici öğe.
Mesela, santrale 100 metre olan bir hanede oturuyorsunuz ve aktif altyapımız dahilindesiniz. Ancak hanenize kadar gelen bakır kablo 15-20 senelik. Bir hayli kez arızalanmış ek yapılmış ve süper iletken özelliğini kaybetmiş. Böyle bir vaziyette santrale olan mesafeniz uygun ve hız profilinizde rastgele bir kısıtlayıcı sınır yoksa dahi hat değerlerinizde olan kayıp fazla olduğundan 4-5 Mbps download 1 Mbps upload’dan fazlasını göremeyebilirsiniz.
Biz yaptığımız testlerde Manisa Akhisar’da santrale 300 metre mesafede bulunan bir müşterimizin 55 Mbps’e kadar upload hızı aldığını gördük. Testler yapmaya devam ediyoruz, eminiz bu hızın üzerine çıkan müşterilerimiz de olacak.
Aynı zamanda santrale olan kuş uçuşu mesafeyle kablonun dolaştığı mesafe de aynı değil. “Santral hemen 300 metre ileride ama ben yüksek hız alamıyorum” gibi açıklar gördüğümüzden bunu da izah etmek istedik. Evinize kadar gelen kablo size erişene kadar bir hayli farklı sokaktan geçebilir. Dolayısıyla santrale kadar olan kablonun mesafesi, sizin yürüyerek ya da havadan santrale olan mesafenizle aynı olmayabilir. Bunu da göz önünde bulundurmakta yarar var.

VAE’de neden upload hızlarını artıramıyoruz?

VAE modeliyle hizmet verdiğimiz noktalarda yalnızca Türk Telekom’un santrale olan mesafeye ve bölgedeki DSL altyapısına göre (ADSL veya VDSL) çeşitli hız profillerini tanımladığı paketleri size sunabiliyoruz. Bu hız limitlerinin üzerine çıkmamız mümkün değil zira kendi aktif altyapımız dahilinde olmayan bölgelerde hız profillerine müdahale edemiyoruz. Bu bölgelerde VDSL’de 35 Mbps üzerinde download hızından yüksek paketleri satmıyoruz. Ama 35 Mbps paketi AKN’siz ve taahhütsüz yapıp yanına da 1.000 dakika telefon koyunca bayağı iyi oluyor (bizim diye demiyoruz, daha iyisi yok bizim gördüğümüz). 35 Mbps paketin upload hız hududu 3 Mbps’e kadar olduğundan şu an için biz de bundan yüksek upload veremiyoruz.

TurkNet’liyim yüksek hızlı upload’dan nasıl faydalanabilirim?

TurkNet müşterisiyseniz yapmanız şart olan önce YAPA mısınız, VAE misiniz kontrol etmek. Bunun için Online İşlemler’e giriş yaptıktan sonra soldaki menüden “Teknik Bilgiler” seçeneğine girerek, “YAPA mı?”sorusunun yanıtına bakabilirsiniz. Şayet YAPA bölgesindeyseniz hız profiliniz ADSL mi yoksa VDSL midiye kontrol edin. Bunu da Online İşlemler’den tarifenize bakarak görebilirsiniz. Bir takım müşterilerimiz VDSL modem sahibi olmadığı için YAPA bölgesinde olmalarına karşın ADSL modem kullanıyor veyahut VDSL modem sahibi olmalarına karşın heyetim ayarlarında irtibatlarını ADSL olarak seçebiliyor. Bu vaziyette aldıkları hız belirli bir sınırı geçmeyecektir. YAPA bölgesinde olup da VDSL modem sahibi olan müşterilerimizin kurulumlarını ADSL yerine VDSL olarak yapmalarını ve hız testi yapmalarını tavsiye ederiz. Bu müşterilerimiz upload limitleri kalktığı için aktif altyapımızda olduklarından altyapılarının desteklediği en yüksek hızda upload görebilirler. Başka bir deyişle 16 Mbps’e kadar download hızı kullanan bir müşterimizin artık 3-5 Mbps’e kadar upload hızı alması olası.
Şayet YAPA’daysanız ve hız profiliniz 100 Mbps’e kadar tanımlıysa ve 1 Mbps’ten yüksek upload hızıgörmüyorsanız VDSL modem ile daha yüksek hızlar alıp almayacağınızı test2 faktörüz gerekiyor. Bunun için etrafınızdan geçici olarak bir VDSL modem bulup irtibat yaparak hız testi yapmalısınız. Şayet VDSL modem kullandıktan sonra daha önceki hızından oldukça yüksek hızlarda download ve upload değerleri görüyorsanız VDSL modem yatırımı yapabilirsiniz. Etrafınızdan modem bulamıyorsanız internetten emin bir siteden VDSL modem alıp tecrübe edebilirsiniz. Kutusuna zarar vermeden tecrübe ettikten sonra şayet hızınız tatmin edici bir şekilde artmıyorsa, modemi iade gününü geçirmeden geri gönderebilirsiniz.

TurkNet’li değilim, geldiğimde yüksek hızlı upload kullanabilecek miyim?

TurkNet müşterisi değilseniz, ne kadar upload hızı alıp almayacağınızı ne yazık ki hizmetinizin heyetimini bitirmeden söyleyemiyoruz. Ancak internet sitemizden hızınızı sorguladığınızda (buradan sorgulayabilirsiniz) eğer 35 Mbps’ten yüksek hızda internet hizmeti alabileceğiniz bilgisi gelirse YAPA bölgemizde bulunuyorsunuz demektir. Bu da teorik olarak sizin standart olarak piyasada sunulan hızların üzerinde upload hızı alabileceğiniz mananına gelir. Ancak yukarıda dediğimiz gibi eğer santralden evinize kadar bakır şebeke problemliyse 1 Mbps’e kadar upload hızı da görmeniz mümkün.
Burada gerçekçi davrandığımızı belirtelim. Yani 100 Mbps download, çok yüksek upload diyerek insanları kandırıp sonra düşük hız vermek gibi bir işin peşinde değiliz. Bilhassa upload tarafında modemi kurup altyapıyı aktive etmeden net hız söylemek olanaksız. Biz hız profillerindeki limitleri tamamen kaldırdık. Artık aktif altyapı bölgelerinde 50-75 ve 100 Mbps paketler yok. 35’ten yukarısı için 100 Mbps’e kadar alabildiğiniz kadar hız var. Bu sizin altyapınıza göre 16 Mbps download, 3 Mbps upload da olabilir, 97 Mbps download, 55 Mbps upload da. Mesafeye göre, yakındaki müşterilere göre bir değer size verebiliriz aslında ama her hattın koşulları farklı olduğundan kimseyi yanıltmak da istemeyiz. Teklifimiz: TurkNet’li olup tecrübe etmek istiyorsanız, bir arkadaşınız aracılığıyla gelin, elinizdeki modemle deneyin, baktınız performans iyi, bir de birinden VDSL modem ödünç alıp deneyin (o sizi çağrı eden arkadaştan örneğin). VDSL’de sonuçlar daha da iyiyse, bir de VDSL modem yatırımı yapıp mükemmel bir internet sahibi olun (arkadaşa geri verilmeyen modemlerden TurkNet mesul değildir).

Upload hızlarınızı paylaşın, tümce alem görsün

Aktif altyapımızdaki upload hız sınırlarını tamamiyle kaldırarak, Türkiye’de değişmez tecrübe et bir şeyi daha değiştirmenin ve sektörde herkese örnek olacak bir adımı daha atmanın gururunu yaşıyoruz. Eğer siz de yüksek hızlarda upload gören müşterilerimiz arasında bulunuyorsanız lütfen bunu #CümleAlemUploadHızıGörsün yaftasıyla her yerde paylaşın. Böylelikle hem havanızı atmış hem de Türkiye’de internetin gelişmesi için farkındalık yaratmış olursunuz.
Yazar Alp Solak’ın notu: Bu yazıyı herkesin anlayabileceği dilde yazmak için mühendislerimize yazdırmak istemedik. Bu yüzden önce akla gelebilecek sualleri hazırladım daha sonra da alakalı birimle röportaj yaptım. Röportajdan edindiğim bilgileri de kaleme aldım. Upload konusunda daha fazla sualleriniz varsa, yazıya yorum olarak ilave edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder